Grupa Triglav: Bruto dobit u prvom polugodištu 35,6 miliona eura

Rast premije realizovana je na svim tržištima Grupe te je u Sloveniji u prosjeku iznosila 4%, a van Slovenije 7%. Triglav Osiguranje Sarajevo povećalo premiju za 2 posto, Triglav osiguranje Banja Luka za 4 posto

0
802
Na kraju prvog tromjesječja Triglav potvrđuje prognozu planirane godišnje dobiti

Grupa Triglav, vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria, u prvoj polovini 2018. godine realizovala je 35,6 miliona eura dobiti prije oporezivanja.
Razlog za pad dobiti tokom godine (indeks 84) su masovni štetni događaji u 2018. godini te Grupa Triglav na polugodištu ocjenjuje da će uz uzimanje u obzir prilika u kojima se posluje do kraja godine biti realizovana planirana dobit na godišnjem nivou.
Poslovanje u sektoru osiguranja bilo je dobro i Grupa je fakturisala 575 miliona eura konsolidovane bruto premije odnosno 5% više nego u istom periodu prošle godine.
Rast premije realizovana je na svim tržištima Grupe te je u Sloveniji u prosjeku iznosila 4%, a van Slovenije 7%. Uz to nastavlja se postepeno jačanje udjela premije Grupe, fakturisanih izvan Slovenije te su na polovini godine iznosili 18,1% odnosno 0,4 postotna boda više nego u istom periodu prošle godine. Gledano po pojedinačnim segmentima osiguranja Grupa je kod imovinskih osiguranja ostvarila rast premije od 6%, dok je kod životnih osiguranja rast iznosio 0,3%, a kod zdravstvenih 8%.
Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvom je polugodištu 2018. godine zabilježilo rast fakturisane bruto premije u odnosu na isti period prošle godine.
I Triglav osiguranje Banja Luka je u prvoj polovini 2018. postiglo rast od 4% bruto fakturisane premije u odnosu na isti period prošle godine.
Grupa je krajem juna 2018. raspolagala s 3,1 milijardom eura finansijskih investicija, čiji prinosi (bez prinosa životnih osiguranika koji preuzimaju investicijski rizik) bili su u poređenju s istim periodom prošle godine niži za 30%, što se zbog jedinstvenih prošlogodišnjih događaja i očekivalo. Grupa u ovoj godini i dalje zadržava glavne smjernice svoje dosadašnje investicione politike.
“Poslovanje u prvoj polovini godine bilo je dinamično, ali uz dobar rast premija na poslovanje su utjecali masovni štetni događaji te niži prinosi od naših investicija. S vidika godišnjih i strateških ciljeva sa postignutim smo zadovoljni. Na svim našim tržištima u obje naše djelatnosti dosljedno smo nastavili s aktivnostima strategije rasta i razvoja”, izjavio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.
U prvoj polovini godine Triglav je dosljedno sprovodio aktivnosti strategije rasta i razvoja, koja između ostalog uključuje jačanje položaja Grupe kao vodećeg upravljača imovine u regionu. S time je povezana i ovogodišnja kupovina većinskog udjela društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja.

Triglav Osiguranje Sarajevo povećalo premiju za 2 posto

U prvoj polovini 2018. Triglav Osiguranje Sarajevo je fakturisalo 11,9 miliona eura (23,2 miliona KM) premije osiguranja, što je za 2% više u odnosu na isti period godinu ranije.
“Prvo polugodište je završeno kvalitetnim rastom premije kao posljedice intenziviranja aktivnosti u segmentu prodaje. Vjerujem da ćemo i u drugoj polovini godine i pored svih izazova na tržištu osiguranja nastaviti dalji razvoj i unapređenje proizvoda i usluga koje pružamo klijentima”, rekao je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.

Triglav osiguranje Banja Luka: Rast premije za 4 posto

U prvih šest mjeseci ove godine Triglav osiguranje Banja Luka bilježi rast bruto fakturisane premije u visini od 5,6 miliona KM (2,9 miliona eura) što je porast od 4% u odnosu na isti period prethodne godine.
“Za Triglav osiguranje Banja Luka, prva polovina 2018. godine je bila dinamična i uspješna. Iza nas je proslava 10 godina poslovanja Triglav osiguranja na području Republike Srpske. Uz podršku matične kuće i predanom radu zaposlenih u mogućnosti smo da dosljedno pratimo strateške ciljeve Društva uz nastavak dobrog poslovanja“, izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here