Vlada FBiH: Za četiri aerodroma pomoć od 6 miliona KM

0
345
Finansijsku pomoć aerodromima Mostar, Tuzla i Sarajevo

Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o dodjeli sredstava za četiri aerodroma u Federaciji BiH na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije Covid-19, u ukupnom iznosu od 6 miliona KM.
Cilj dodjele pomoći je očuvanje radnih mjesta, osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima i djelatnostima, završetak započetih projekata modernizacije aerodroma, te osiguranje potrebne podrške i održavanje konkurentnosti za prevladavanje vanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija.
JP Međunarodni aerodrom Sarajevo dodijeljeno je 3,5 miliona KM. Od toga je 200.000 KM namijenjeno održavanju i poboljšavanju likvidnosti i izmirenju troškova poslovanja, a 3,3 miliona KM za provođenje započetog kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje terminala B.
Od milion maraka dodijeljenih JP Međunarodni aerodrom Tuzla, 200.000 KM predviđeno je za provođenje započetog kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje terminala B, vanjsko uređenje carinskoga skladišta i kupovinu zemljišta i šume po eksproprijaciji za potrebe završetka projekta. Ostalih 800.000 KM namijenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.
JP Međunarodna Zračna luka – aerodrom Mostar također je dodijeljen miliona maraka koji će biti utrošen na isplate plata, uključujući doprinose i pripadajuće poreze, troškove poslovanja, te plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od strane regulatora.
Usvojena je i Odluka da JP Aerodrom Bihać bude dodijeljeno 500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za provedbu započetog kapitalnog infrastrukturnog projekta (izgradnja aerodroma Bihać), odnosno za nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu Grada Bihaća.