U Evropi prodaja novih automobila u 10 mjeseci pala 26,8 posto

0
760
Prodaja novih automobila u Evropi ponovo smanjena

U periodu od januara do oktobra ove godine u 26 zemalja Evropske unije (nema podataka za Maltu) registrirano je ukupno osam miliona novih automobila, što je smanjenje za 26,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopćilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila – ACEA navodeći da je pandemija koronavirusa teško pogodila autoindustriju.
Među vodećim tržištima najviše je pao broj registriranih novih automobila u Španiji – za 36,8%, slijedi Italija s padom potražnje za 30,9%, Francuska s 26,9% i Njemačka s padom od 23,4%.
U Hrvatskoj je, kako navodi Hina, u prvih deset mjeseci ove godine prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 31.348 novih automobila, što je smanjenje od 43,5% na godišnjem nivou, što je najveći pad među zemljama EU.
Nakon kratkotrajnog oporavka u septembru, kada je potražnja za novim automobilima u EU porasla 3,1%, oktobar je zabilježio pad budući da je nekoliko zemalja ponovo uvelo ograničenja kako bi suzbile novi val koronavirusa.
Prema podacima ACEA, u 26 zemalja EU je u oktobru registrovano 953.616 novih automobila, što je pad od 7,8% i preokret nakon što je u septembru zabilježen prvi porast u tekućoj godini. Broj registriranih novih automobila pao je u svim zemljama EU, osim u Irskoj i Rumuniji, koje su zabilježile rast od 5,4%, odnosno 17,6%.
Među četiri najveća tržišta daleko najveći pad potražnje za novim automobilima imala je Španija, za 21%, u Francuskoj je smanjena za 9,5%, a u Njemačkoj 3,6%. U Italiji je bila gotovo na nivou prošle godine.