Vlada Federacije BiH odobrila 7 miliona za SKB Mostar, a 500.000 KM za UKC Tuzla

Odobrena sredstva za završetak izgradnje Klinike za dječije bolesti u Mostaru i opremanje ortopedske sale na Klinici u Tuzli

0
210
Sveučilišna klinička bolnica Mostar

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela odluke kojima se usvajaju dva programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele iz Budžeta FBiH za 2023. godinu. Riječ je o kapitalnom i tekućem transferu drugim nivoima vlasti i fondovima namijenjenih za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Univerzitetsko klinički centar Tuzla.
Prvom donesenom Odlukom usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele ‘Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar’, utvrđen u Budžetu FBiH za 2023. godinu, u iznosu od 7 miliona KM.
Ova sredstva raspoređuju se za finansiranje projekta izgradnje Klinike za dječije bolesti SBK Mostar, u iznosu od 4,7 miliona KM, te dogradnju objekta Tople veze radi osiguranja komunikacije Dječje klinike sa drugim bolničkim sadržajima u iznosu od 2,3 miliona KM.
Drugom donesenom Odlukom usvaja se program utroška sredstava za opremanje ortopedske sale na Klinici za ortopediju i trumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, utvrđen u ovogodišnjem Federalnom budžetu, u iznosu od 500.000 KM. Sredstva se raspoređuju za nabavku medicinske opreme za operacionu salu u okviru Projekta opremanja klinike za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla, a s ciljem osiguranja kvaliteta i kontinuiteta pružanja zdravstvenih usluga.