Vlada Federacije BiH zainteresirana za revitalizaciju Luke Brčko

Novalić ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se u ovoj godini počne raditi na projektima izgradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, otvaranju idejnog projekta o gasnom cjevovodu Županja-Orašje-Brčko-Tuzla, te elektrifikacije pruge

0
481
Džaferović i Novalić naglasili bezrezervnu opredijeljenost poštivanja Ustava BiH i Statuta Brčko Distrikta

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Brčko distriktu BiH zajedno s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji je predvodio delegaciju. Kako je istaknuto nakon sastanaka, posjeta je organizirana kako bi se delegacija predvođena Džaferovićem i Novalićem uvjerila u stanje u tom dijelu BiH, te je naglašena bezrezervna opredijeljenost poštivanja Ustava BiH i Statuta Brčko Distrikta.
Tokom susreta s gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem, razgovaranao je o aktuelnoj situaciji, ali i konkretnim projektima na području Brčko distrikta iz oblasti putne infrastrukture, elektrifikacija pruge, te gasnog cjevovoda.
Prema riječima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Brčko distrikt je multietnička sredina koja može poslužiti kao primjer svim drugim sredinama.
“Treba da izgrađujemo Brčko distrikt BiH i cijelu BiH, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i ono što on znači, da čuvamo dostignuti nivo reformi u BiH, da idemo svojim evropskim i NATO putem, te obavljamo ekonomske i ukupne društvene reforme u BiH“, poručio je Džaferović.
Tokom sastanka premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade Federacije BiH da se u ovoj godini počne raditi na projektima izgradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, otvaranju idejnog projekta o gasnom cjevovodu Županja-Orašje-Brčko-Tuzla, te elektrifikacije pruge. U budžetu Federacije BiH za ove projekte planirana su značajna sredstva. Razgovarano je i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju postoji veliki interes Vlade Federacije BiH.
“I današnja posjeta potvrđuje opredjeljenost Vlade Federacije BiH da bude u značajnijoj mjeri prisutna u Brčko distriktu BiH i s konkretnim projektima koji, između ostalog, osiguravaju bolju cestovnu povezanost, te željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko. Također, veoma bitnim projektom cijenimo i elektrifikaciju pruge od Tuzle do Brčkog“, istako je Novalić.
Delegacija je nakon sastanka prošetala ulicama grada, te posjetila novootvorene prostorije koordinatora Vlade FBiH u Brčkom, putem kojeg je omogućena direktnija saradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji i ovih projekata.
“Otvaranjem ureda Vlada FBiH šalje poruku da je posvećena Brčko distriktu BiH i njegovim građanima“, poručio je Novalić
Gradonačlenik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da su se fokusirali na nastavak aktivnosti važnih projekata.
“Dobili smo podršku gospodina Džaferovića, a i s premijerom Federaije BiH smo prošli kroz nekoliko važnih projekata, da vidimo dokle smo stigli mi, a dokle Vlada FBiH. U narednom periodu imat ćemo aktivnosti i s Vladom Republike Srpske“, kazao je Kadrić.