Vlada HNK i Razvojna banka FBiH: Kreditna linija za pomoć privrednicima

0
673
Čelnici HNK i Razvojne banke FBiH dogovorili kreditnu liniju za pomoć privrednicima

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i kantonalni ministar finansija Adnan Faladžić razgovarali su danas s predstavnicima Razvojne banke Federacije BiH – Semirom Fejzićem v.d. predsjednikom Uprave i Daliborom Milinkovićem v.d. izvršnim direktorom za projekte i razvoj.
Razgovarano je o provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci privredi HNK.
Herceg istakao je kako je Vlada HNK, uz intenzivan rad na suzbijanju širenja koronavirusa, istodobno pripremala mjere za pomoć privredi s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta. On je istakao da će shodno donesenom korona-zakonu u HNK pravo na subvencioniranje moći ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate zaključno s februarom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.
Premijer HNK je dodao i da je Zakonom predviđeno i otvaranje bankovne kreditne linije putem koje bi Vlada subvencionirala kamate privrednicima.
Predstavnici Razvojne banke FBiH istakli su spremnost na saradnju te predstavili mogućnosti koje ova banka nudi.
Tom prilikom, nagalasili su kako je HNK prvi kanton s kojim će biti biti sklopljen Protokol o saradnji s kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije.
Naglašeno je i to kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace perioid do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćala bi Vlada HNK, dok će se Razvojna banka FBiH odreći naknade za obradu kredita.