Vlada HNK odobrila 2,9 miliona KM za nabavku udžbenika i priručnika za osnovce

0
46
Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je iz Budžeza za 2022. godinu na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta odobrila 2,9 miliona KM za nabavku udžbenika i priručnika za 16.195 učenika javnih osnovnih škola u HNK od 1. do 9. razreda.
Proces nabavke provest će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na način da će finansijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i spiskovima (za svaku školu posebno), a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u septembru, odnosno na početku nove 2022/23. školske godine.
Pored redovnih novčanih podrški visokoobrazovnim institucijama u HNK, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM za finansiranje rada Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ Mostar.
Razmotrena je i prihvaćena Odluka o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 550.000 KM za HNK Zrinjski Mostar i FK Velež Mostar, a sredstva su namijenjena za finansiranje potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima.
Također, Vlada HNK je odobrila i 70.000 KM za finansijsku podršku u radu Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Mostar.
Nastavljajući provođenje projekta ‘Energetske efikasnosti u BiH’ u HNK, Vlada je usvojila odluku kojom se odobravaju novčana sredstva potrebna za nastavak obnove i utopljavanja zgrade Kantonalnog suda Mostar, te realiziranje projekata na objektima Doma zdravlja Čitluk i Narodnog univerziteta Konjic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here