Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će polovinu ukupnog povećanja cijene gasa

U Budžetu KS planirano 6,8 miliona KM za subvenciju cijene gasa od 18,5% u prvom kvartalu ove godine, rekao je ministar Hadžiahmetović

0
233
U Kantonu Sarajevo smanjena cijena grijanja, računi za april bit će manji za 10 posto

Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će građanima, korisnicima usluga Sarajevogasa, polovinu iznosa uvećane cijene gasa u Kantonu Sarajevo koje od januara ukupno iznosi 37 posto.
Ovo je danas najavio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, koji je pojasnio da će se subvencija cijene gasa od 18,5 posto odnositi na prva tri mjeseca ove godine. Za tu namjenu u Budžetu KS planirano je 6,8 miliona KM.
“Također, obzirom na poskupljenje gasa, Neovisno tijelo Vlade KS dat će prijedlog nove cijene centralnog grijanja. Vlada KS će subvencionirati i jedan dio te cijene, koja će uskoro biti poznata. Poskupljenje za građane, korisnike usluga Toplana, ne bi trebalo biti veće od 10 posto od trenutne cijene”, poručio je ministar Hadžiahmetović.
Podsjetio je da Vlada Federacije BiH, nažalost, nije pokazala interes da učestvuje u subvencioniranju cijene gasa.
Naglašava da će Vlada KS održati svoje obećanje, te da je obezbijedila ove subvencije koje će građanima biti vidljive i na računima.