Vlada KS dala saglasnost za koncesiju PD Butmir i PD Termalna rivijera Ilidža

0
466
Ministar Delić potpisao ugovor o koncesiji s direktoricom PD Butmir

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovor o koncesiji sa Snježanom Ljubunčić, direktoricom KJP Poljoprivredno dobro Butmir kojim se daje pravo ovom preduzeću za korištenje podzemne pitke vode iz bunara B-1, na farmi ovog dobra.
“Davanje prava na koncesiju našem poljoprivrednom dobru podrazumijeva pravo na korištenje pitke vode zahvata od šest litara u sekundi, što je na godišnjem nivou oko 180.000 kubika vode. To su procesi koji će sigurno unaprijediti poslovanje ovog preduzeća, te direktno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambrene industrije kojima mi također pridajemo veliku pažnju i ulažemo i energiju i finansijska sredstva da pospješimo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona”, izjavio je ministar Delić.
Direktorica Ljubunčić je istakla značaj ovog ugovora za proces proizvodnje u ovom preduzeću koji će biti osjetan, prije svega, kroz uštede koje će im donijeti snabdijevanje vodom iz vlastitog bunara.
“Da bih približila te uštede mogu reći da iznosi troškova za potrošnju gradske vode, koje sada plaćamo na mjesečnom nivou, korištenjem vode iz našeg bunara plaćat ćemo na godišnjem nivou”, pojasnila je Ljubunčić.
Zaključivanjem ovog ugovora s KJP Poljoprivredno dobro Butmir d.o.o. Sarajevo-Ilidža Ministarstvo privrede KS napravilo je još jedan korak u uvođenju korisnika javnih prirodnih dobara u okvire zakona.
Vlada KS je na današnjoj redovnoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu privrede i za zaključivanje Ugovora sa privrednim društvom Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo kojim se ovom privrednom društvu odobrava koncesija za korištenje podzemne pitke vode iz bunara TB-1 i TB-2. I ovaj ugovor bit će potpisan u narednih nekoliko dana, najavio je ministar Delić.