U BiH stiglo 30.000 doza vakcina koje je donirala Turska

0
290
Nastaviti sa nabavkom vakcina uz efikasniji proces vakcinacije

Nakon sinoćnjeg otkazivanja leta (iz tehničkih razloga) iz Istanbula, u prijepodnevnim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo dopremljene su bolničkim avionom vakcine protiv Covid-19 koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska.
Ovim je realizirana donacija 30.000 doza vakcine proizvođača Sinovac, koju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio tokom nedavne posjede članova Predsjedništva BiH toj zemlji.
Avion su danas na aerodromu dočekali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, otpravnik poslova Ambasade Turske u BiH Ozgur Sahin i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić. Tom prilikom, Cikotić i Tomić zahvalili su se na donaciji vakcina predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i turskom narodu.
Prema navodima Ministarstva civilnih poslova BiH, donirane vakcine će nakon carinskih procedura biti upućene u centralno skladište u Mostaru, a o raspodjeli će odlučiti Vijeće ministara BiH. Nakon toga, vakcine će biti distribuirane bh. entitetima i Brčko distriktu.