Addiko banka i Udruženje Švicarac i dalje bez dogovora, rok ističe sutra

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici od 19. decembra je usvojio zaključak kojim se Addiko banka i Udruženje korisnika kredita ‘Švicarac’ obavezuju da u roku od 20 dana zaključe memorandum o razumijevanju

0
2159
Sa jednih od ranijih blokada rada Addiko poslovnica u organizaciji Udruženja Švicarac

Memorandum koji su prema zaključku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebali potpisati Udruženje Švicarac i Addiko banka (bivša Hypo banka) kako bi se pronašlo rješenje za hiljade građana koji vraćaju visoke rate zbog kredita u švicarskim francima (CHF), danas nije potpisan iako rok ističe sutra 9. januara.
Advokat Branko Marić koji zastupa Addiko banku primio je danas predstavnike Udruženja Švicarac na razgovor, ali do konkretnog dogovora nije došlo. Prema tvrdnji advokata Marića, Udruženje bi trebalo dostaviti pisane saglasnosti svih članova-korisnika kredita u CHF-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju.
Iz Udruženja smatraju da je riječ o pravnim peripetijama kako bi se izbjegao bilo kakav dogovor koji nije u interesu banke.
Kemal Duraković, predsjednik UKK Švicarac kazao je nakon sastanka da Addiko banka tvrdi da Zakon o konverziji kredita u KM neće biti usvojen u Parlamentu FBiH.
“To pokazuje da je Addiko banka iznad svakog nivoa vlasti pa čak i zakona”, kazao je Duraković, piše agencija Patria.
Članovi Udruženja poručuju da će nastaviti sa okupljanjem subotama i plaćanjem svojih dugova u apoenima po 5 feninga u poslovnicama Addiko banke širom BiH.
Podsjetimo, zaključkom usvojenim u Predstavničkom domu FBiH 19. decembra Addiko banka dd Sarajevo i Udruženje korisnika kredita Švicarac obavezuju se da međusobno usaglase i potpišu memorandum o razumijevanju. Rok za potpis memoranduma je 20 dana, a ukoliko se on ne potpiše, navedeno je da se Parlament FBiH obavezuje da će na sljedećoj redovnoj sjednici razmatrati prijedlog zakona o konverziji CHF kredita u KM.
Prva naredna redovna sjednica je 16. januara 2018. godine. Ostaje da se vidi da li će parlamentarci ispuniti vlastiti zaključak.