Vlasti BiH uporno traže od MMF-a novi kreditni aranžman

0
437
Tegeltija razgovarao sa novoimenovanim izvršnim direktorom MMF-a Hilbersom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa novoimenovanim izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Polom Hilbersom o dosadašnjoj i budućoj saradnji, te o novom aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom.
Tokom razgovora, Tegeltija je upoznao Hilbersa sa opredjeljenjem svih nivoa vlasti u BiH za nastavak provođenja reformskih mjera čiji je cilj očuvanje radnih mjesta, unapređenje privrednog i poslovnog ambijenta, te privlačenje stranih i domaćih investicija.
Tegeltija je ovom prilikom posebno istakao potrebu zajedničkog i koordiniranog djelovanja u prevazilaženju postpandemijskih izazova, kojima su najviše izloženi zdravstveni i realni sektor, te ukazao na značaj nastavka saradnje sa ovom finansijskom institucijom kroz realizaciju novog aranžmana koji će biti od velike pomoći za prevazilaženje ekonomske i socijalne krize prouzrokovane pandemijom virusa korona.
Na sastanku su učestvovali i ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda i guverner Centralne banke BiH Senad Softić.