Vlada KS podržala kapitalni projekt Sarajevo Toplane – daljinsko grijanje, investicija 50 miliona eura

0
118
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta ‘Sarajevo Toplane – daljinsko grijanje’ kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.
Kako je obrazložio resorni ministar Almir Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.
“Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Komponenta, odnosno Faza I podrazumijeva – Ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, te prateće pripremne aktivnosti – Izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5 km od Butila do kotlovnice na Alipašinom Polju, te cjevovoda od dva kilometra od kotlovnice K5 do kotlovnica na Alipašinom Polju, te Ugradnju komponenti za poboljšanje učinkovitosti postojećeg sistema grijanja na Alipašinom Polju. Komponenta, odnosno Faza II obuhvata – Ugradnju druge toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, Izgradnju cjevovoda dužine 6,5 km od kotlovnice na Alipašinom Polju do kotlovnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i na Grbavici, Poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obje faze projekta, Ugradnju ekonomajzera na kotlove u kotlovnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema“, obrazložio je ministar Bečarević.
Dodao je i da bi u okviru projekta, EBRD radio na mobiliziranju bespovratnih sredstva za izradu studije izvodljivosti koja bi procijenila mogućnosti za obradu mulja u prečistaču otpadnih voda Butila.
Odlukom je precizirano da projekt ‘Sarajevo Toplane – daljinsko grijanje’ košta u ukupnom iznosu od 50 miliona eura, od čega je u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu planiran iznos od 16 miliona eura, dok će se ostatak finansijskih sredstava od 34 miliona eura obezbijediti u Budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu na razdjelu resornog ministarstva.
Današnjom usvojenom odlukom započinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD-a, odnosno ozvaničen je početak kompletnog projekta, čime se stiču uslovi i za proceduru odobrenja grant sredstava kod WBIF fonda.
“Ovo je najznačajniji energetski projekt u našem kantonu, koji omogućava da se napravi iskorak u stvaranju uslova za energetsku neovisnost Kantona Sarajevo”, naglasio je ministar Bečarević.
Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i bit će uvršten u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. godina i u Program javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2024-2026. godina.