Vlada Kantona Sarajevo: Nema osnova za povećanje plata u zdravstvu

0
145
Nećemo dozvoliti da se ugrozi rad zdravstvenog sistema, rekao je ministar Vranić

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk danas je na pres-konferenciji povodom najavljenih protesta zdravstvenih radnika rekao da ‘u ovome trenutku ne postoji ni jedan valjan razlog da se otvara pitanje promjene koeficijenta plata zdravstvenih radnika u KS.
Osim njega, Vladin stav po ovom pitanju obrazložili su i ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac.
Premijer Uk podsjetio je da važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila naredne godine, te da su tim posljednjim potpisanim kolektivnim ugovorom, zdravstveni radnici dobili povećanje plaća između 26 i 37 posto. Kazao je da u ovome trenutku ne postoji razlog da se otvara pitanje promjene koeficijenata, što ne znači da u budućnosti do toga neće doći, ali u trenutku kada je to po zakonu propisano – tri mjeseca prije isteka kolektivnog ugovora.
Naglasio je i kako Vlada KS cijeni doprinos zdravstvenih radnika, naveo da ljekari trebaju imati najveće plate, ali da treba razmisliti da li treba povećavati plate nemedicinskom kadru, kakvog je u zdravstvenim ustanovama u KS oko 25 posto, što je znatno više 14 posto, koliko Svjetska zdravstvena organizacija tolerira da bi sistem bio održiv.
Napravio je poređenje, te naveo da npr. pravnik ili ekonomista u sektoru obrazovanja ili socijalne zaštite u ovome trenutku ima 400 KM manju platu nego njihove kolege s istim diplomama u zdravstvenom sektoru. Upitao se da li je pravedno dodatno povećavati plate nemedicinskom kadru u zdravstvenim ustanovama za još 200, 300, 400 KM…
Ministar Vranić je podsjetio na brojne aktivnosti Ministarstva i Vlade KS od februara 2021. do augusta ove godine, a koje se tiču poboljšanja, kako uslova za pacijente, tako i položaja zaposlenih u zdravstvu. Između ostalog, naveo je da su 28. aprila 2022. potpisani kolektivni ugovori s tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, nakon dvije i po godine neproduktivnog štrajka i neuspjelih pregovora s prethodne tri Vlade KS, a kojim su, nakon potpisivanja ugovora, povećane plate svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u prosjeku od 26 do 37 posto.
“Za taj novi, odnosno važeći kolektivni ugovor, ZZO KS je izdvojio, mimo Finansijskog plana za 2022 godinu, dodatnih 51 milion KM za plaće uposlenika u zdravstvenom sistemu KS. Na izričito insistiranje sindikata, kolektivni ugovori su potpisani na period od dvije godine, i na snazi je do 01.04.2024. godine. Naglašavamo da se kolektivni ugovor u cijelosti poštuje“, naveo je ministar Vranić.
Ovom prilikom, ministar je iznio i podatke o prosječnim mjesečnim primanjima u zdravstvu, a prema izvještajima o radu i finansijskom poslovanju za 2022 godinu koje su dostavile javne zdravstvene ustanove.
Naveo je i da su Vlada i Ministarstvo zdravstva KS u proteklom periodu osigurali sredstva za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i nabavku opreme javnim zdravstvenim ustanovama u iznosu od 15 miliona KM, kao i da je od 2021. godine Vlada KS odobrila prijem na neodređeno za 453 zdravstvena radnika i 169 nemedicinskih radnika, što je ukupno 622 uposlenika, te na određeno do jedne godine, zaposleno 792 radnika zdravstvenog kadra, nezdravstvenog 271, što je ukupno 1.063 novouposlenika.
Upitan o eventualnom štrajku i kako bi u tom slučaju funkcionirao zdravstveni sistem, ministar Vranić je potcrtao da je Vlada odgovorna i da će razmotriti daljnje korake.
“Nećemo dozvoliti da se ugrozi rad zdravstvenog sistema i da se ijednog trenutka ugrozi pružanje zdravstvene usluge našim građanima, koji izdvajaju sredstva, pa i za plate naših zdravstvenih radnika“, zaključio je ministar Vranić.
Direktor Kosovac je rekao da je ZZO KS podrška resornom ministarstvu i Vladi. Naglasio je da su, prilikom usvajanja finansijskog plana ZZO, uvedeni mnogi noviteti kako bi se olakšao pristup osiguranicima i građanima zdravstvenoj zaštiti.
“Radit ćemo još više kako bi se ova sredstva isključivo usmjerila ka poboljšanju zdravstvene zaštite naših osiguranika”, rekao je direktor Kosovac.

Zdravstveni radnici žele korekciju neto satnice

Zdravstveni radnici su na današnjim protestima (okončani su) izviždali Vladu Kantona Sarajevo. Tokom protesta, Izet Hočko, predsjednik sindikata doktora medicine i stomatologije KS, poručio je da su krajem decembra 2022. sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvenom sektoru uputili zahtjev prema Vladi KS da se ide sa izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan 28. aprila prošle godine. Vlada je formirala pregovarački tim…

“Mi smo kao sindikati odustali od svih drugih zahtjeva, samo hoćemo korekciju neto satnice koja će se uskladiti sa troškovima života”, rekao je Hočko te poručio premijeru KS da su ga pogrešno informisali i da je danas iznio niz netačnih podataka, dodajući da se ne radi o povećanju koeficijenta već o korekciji neto satnice. Hočko je dodao i da je netačno da su plate prošle godine povećane za 27 posto.