Vlada RS poklekla pod pritiskom osiguravajućih kuća

0
788
Vlada RS povukla iz Skupštine predložene izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju

Vlada Republike Srpske poklekla je pod pritiskom osiguravajućih kuća i poslanika u Narodnoj skupštini RS i tokom rasprave povukla predložene izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.
Ovim izmjenama Zakona bilo je predviđeno da se osiguravajuća društva opterete tako što će im namet od jedan odsto bruto premije ostvarene iz osiguranja od autoodgovornosti naplaćivati još tri godine ‘za unapređenje bezbjednosti saobraćaja’.
Iz Udruženja društava za osiguranje su pisali poslanicima i Vladi navodeći da ni nakon tri godine primjene Zakona, javnost i društva za osiguranje nisu upoznati sa načinom trošenja prikupljenih sredstava, kao i efektima primjene na prevenciju bezbjednosti u saobraćaju, piše Capital.ba.
“Činjenica je da je na osnovu naplate pomenutog nameta od društava za osiguranje od oktobra 2015. godine do kraja 2017. godine u Budžet RS uplaćeno više od 2,5 miliona KM. Naprotiv, društva za osiguranje u svojim statističkim pokazateljima u kontinuitetu bilježe porast broja odštetnih zahtjeva po osnovu autoodgovornisti”, naveli su.
Poručili su da će usvajanjem izmjena Zakona i produženjem roka naplate pomenutog nameta biti ugrožena realizacija njihove osnovne uloge isplate šteta oštećenim licima u saobraćajnim nezgodama.
Ministar finasija RS Zoran Tegeltija je nakon povlačenja predloženog zakona iz skupštinske rasprave rekao da će on biti razmotran na nekoj od narednih sjednica skupštine.