Vlada RS preuzima Sberbanku s osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM, poslovat će pod novim nazivom

0
512
Višković je kazao da će Sberbank a.d. Banja Luka nastaviti normalno da posluje, ali pod drugim nazivom

Vlada Republike Srpske preuzet će Sberbanku u ovom bh. entitetu s osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM, saopštio je danas predsjednik Vlade RS Radovan Višković.
Nakon sastanka sa rukovodstvom Agencije za bankarstvo RS, Sberbanke i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Višković je kazao da će Sberbank a.d. Banja Luka nastaviti normalno da posluje, ali pod drugim nazivom.
“Ponašamo se odgovorno da zaštitimo sve klijente i finansijski sistem Republike Srpske”, rekao je Višković, pozivajući građane da ne podižu depozite iz ove banke jer će svaka marka biti zaštićena.
Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da je cilj ove mjere da se domaći finansijski sistem održi stabilnim.
“Ovaj problem je uvezen, ali sve radimo po zakonu i Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona KM osnovnog kapitala da bi se nastavilo sa normalnim radom. Zamolila bih sve klijente da ne prave paniku, a nova banka će apsolutno raditi u skladu sa zakonom, biće stabilna i likvidna”, rekla je Vidovićeva.
Kako se naglašeno na današoj pres-konferenciji, Sberbanka u RS raspolaže sa depozitima od 800 miliona KM, pri čemu se 500 miliona odnosi na depozite građana, 250 miliona na privredu, te 50 miliona KM na budžetskih sredstava.