Inspektori kod tri firme u FBiH utvrdili nezakonito povećanje marži

0
470
U januaru je u prosjeku zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 1,2%

Usljed povećane potražnje za robama široke potrošnje izazvane ratom u Ukrajini, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade FBiH o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera.
Federalni tržišni inspektori danas su kontrolisali 13 firmi, uglavnom velikih trgovinskih lanaca, a nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri, te će za prekšaje pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu biti izdato šest prekršajnih naloga, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Dodaju da su, osim načina formiranja cijena i marži, inspektori kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.
Federalni tržišni inspektorat nastavlja vršenje pojačanih nadzora i sutra, 1. marta 2022. godine, kada će se vršiti kontrole i po brojnim pristiglim prijavama građana.
Pozvali su sve firme u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorili da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.
Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu,riža,tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe i sapun.