Vlada RS za radnike sa platom na budžetu plaća 20 KM za dodatnu penziju

0
782
Saradnja Vlade RS i Rafinerije nafte Brod za ulaganje u sektor energetike

Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF) pruža priliku građanima da preuzmu odgovornost za svoje prihode u starosti, dobrovoljno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Ovo je razlog zbog koga je Vlada Republike Srpske 18. jula ove godine donijela Odluku o organizovanju Penzijskog plana Vlade RS (Službeni glasnik RS, broj: 64/19) za sve zaposlene čije se plate finansiraju iz budžeta Republike Srpske.
Od 1. januara 2020. godine će svi radnici koji primaju platu iz budžeta Republike Srpske moći i da dobrovoljno štede za dodatnu penziju, tako što će im od Vlade dodatno biti uplaćeno 20 KM mjesečno a taj iznos neće uticati na njihova postojeća primanja. Svako od njih će, ako to želi, u skladu sa mogućnostima, moći i da uveća iznos uplate na lični račun u EPF-u.
Evropski dobrovoljni penzijski fond sa radom je počeo krajem 2017. godine i tada je i zvanično zaživio treći stub penzijskog sistema u Republici Srpskoj. Svi poslodavci iz privatnog sektora u ovom bh. entitetu još od kraja 2017. godine, imaju mogućnost organizovanja penzijskih planova za svoje zaposlene. Od 1. januara 2020. godine, ovu mogućnost će imati i zaposleni u javnom sektoru.