Vlada Španije obezbijedila grant od milion eura za projekte iz saobraćaja u Sarajevu

0
149
Ministar Šteta s direktorom španske kompanije IDOM Juanom Joseom Bermejom Miguelom potpisao ugovor

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta s direktorom španske kompanije IDOM Juanom Joseom Bermejom Miguelom, a u prisustvu ambasadorice Kraljevine Španije u BiH, Terese Lizaranzu, potpisao je ugovor za konsultantske usluge za izradu projekta i raspisivanje tendera za dva važna saobraćajna projekta. Radi se o smart parking – projektu prikaza zauzetosti parking mjesta i projektu uspostave zone niske emisije gasova u užem gradskom jezgru.
Projekti su važni za saobraćaj u mirovanju, kao i za rješavanje zagađenja zraka od štetnih emisija iz vozila, a za njih je Vlada Španije obezbijedila grant sredstva u iznosu od milion eura.
Za cilj će imati kvalitetnije usluge parkinga, bit će olakšana potražnja slobodnih parking mjesta, te zone u kojoj je zabranjen saobraćaj za vozila, a njihovom implementacijom uveliko će se poboljšati trenutno stanje i promijeniti organizacija saobraćaja.
Ovom prilikom, ministar Šteta je upoznao ambasadoricu i predstavnike IDOM-a o trenutnim projektima koji se realizuju, te se zahvalio na velikoj podršci koju Kanton Sarajevo dobija od Španije.
Saradnja sa gradovima i Vladom Španije dodatno će se jačati i u budućnosti, najavljeno je ovom prilikom.