Vlada TK: Proširen obuhvat novčanih podrški u poljoprivredi

0
151
Održana redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

S ciljem kvalitetnije podrške poljoprivrednim proizvođačima, na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.
Imajući u vidu poteškoće sa kojim se susreću poljoprivredni proizvođači, uključujući i proizvođače voća, a koje se ogledaju u konstantnom povećanja cijena mineralnog đubriva na tržištu, goriva i zaštitnih sredstava, dopunom Programa je omogućeno pravnim licima i obrtima koji ispunjavaju propisane uvjete, a koji nisu ostvarili pravo na novčanu podršku sa Federalnog nivoa, da mogu ostvariti pravo na novčanu podršku za proizvodnju voća na kantonalnom nivou.
Vlada je danas dala saglasnost na Plan jesenje sjetve u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. Njime je predviđeno da se na području TK žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.317 ha poljoprivrednog zemljišta. Ova površina, na kojoj će se zasijati ozime kulture, je za 1.571,70 ha veća u odnosu na realizovanu sjetvu u 2021. godini.
Na površini od 5.282 ha ili 72,19% ukupnog plana sjetve planirana je jesenja sjetva žitaricama. To je za 1.309 ha odnosno za 32,95 % više u odnosu na realizovanu sjetvu žitarica u 2021. godini. Sjetva povrća je planirana na površini od 538 ha, što je za 68,7 ha više u odnosu na sjetvu prošle godine, a krmnim biljem planirano je zasijati 1.482 ha ili za 189 ha odnosno 14,62%, više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu.
Izuzev Kladnja, na području svih općina/gradova na području Tuzlanskog kantona u odnosu na prošlogodišnju sjetvu, planirana jesenja sjetva na nešto većim sjetvenim površinama. Povećanje sjetvenih površina se kreće od 175,86% na području Sapne do 1,01% na području općine Doboj Istok. Kao i prethodne godine, u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine poljoprivrednog zemljišta za sjetvu su planirane u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Gračanici, Čeliću, Tuzli i Živinicama.
Ipak treba imati u vidu da su cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu enormno porasle što bi moglo uticati na procenat realizacije jesenje sjetve.