Vlada ZDK zabranila rad obdaništa i održavanje svadbi i proslava, policijski sat od 21 do 5 sati ujutro

0
311
Vlada ZDK donijela naredbu o uvođenju 14-dnevnih mjera u cilju suzbijanja koronavirusa

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je naredbu kojom je kretanje stanovništva na području ovog kantona, počevši od sutra, 20. marta, ograničeno u vremenu od 21 do 5 sati ujutro narednog dana.
Iz naredbe se izuzimaju svi zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije Covid-19 na području ZDK-a, zaposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu, a koji moraju imati odobrenje poslodavaca.
Vlada je naredbom zabranila održavanje svadbi i drugih proslava, a zabranjen je i rad predškolskih ustanova na području ZDK-a.
Svim organima uprave i drugim pravnim licima na području ZDK-a, koje pružaju usluge šalter sale, naređeno je da odrede osobu za kontrolu pravilnog provođenja higijensko-epidemioloških mjera ispred ulaza u objekat i to obavezno pravilno nošenje maske preko usta i nosa i poštivanje fizičke distance od minimalno dva metra za sve osobe koje se nalaze ispred objekta.
“Naredbe ostaju na snazi 14 dana. Očekujemo da će donesene mjere uticati na suzbijanje pandemije koronavirusa”, rekao je v.d. premijera ZDK Mirnes Bašić.
Za kontrolu provedbe naredbi zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK, saopćeno je iz pres-službe ZDK.