Delić: Nadoknadit ćemo minimalnu neto platu i doprinose poslovnim subjektima u KS kojima je zabranjen rad

0
236
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas stupa na snagu zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutro, koja će trajati narednih 15 dana. Također, na period od 15 dana, počevši od 20.3.2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.
Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata, obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.
Kantonalni ministar privrede Adnan Delić poručio je da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.
“Kada su ove šifre djelatnosti u pitanju, na području KS posluje oko 1.780 privrednih subjekata, koji upošljavaju oko 6.170 radnika. Svima kojima će biti zabranjen rad od sutra u 5 sati, nadoknadit ćemo minimalnu neto platu i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade. To ćemo uraditi po hitnim procedurama i u što kraćem roku. Uplatu ovih sredstava izvršit ćemo u narednih 30 dana”, rekao je ministar Delić.
On je pozvao građane na maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako bi što prije suzbili pandemiju koronavirusa na području Kantona Sarajevo.