Delić: Nadoknadit ćemo minimalnu neto platu i doprinose poslovnim subjektima u KS kojima je zabranjen rad

0
129
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas stupa na snagu zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutro, koja će trajati narednih 15 dana. Također, na period od 15 dana, počevši od 20.3.2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.
Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata, obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.
Kantonalni ministar privrede Adnan Delić poručio je da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.
“Kada su ove šifre djelatnosti u pitanju, na području KS posluje oko 1.780 privrednih subjekata, koji upošljavaju oko 6.170 radnika. Svima kojima će biti zabranjen rad od sutra u 5 sati, nadoknadit ćemo minimalnu neto platu i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade. To ćemo uraditi po hitnim procedurama i u što kraćem roku. Uplatu ovih sredstava izvršit ćemo u narednih 30 dana”, rekao je ministar Delić.
On je pozvao građane na maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako bi što prije suzbili pandemiju koronavirusa na području Kantona Sarajevo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here