Za novi broj časopisa ‘Javne nabavke’ govore Mersad Mujević, Nikos Manolopoulos…

0
906
Šesti broj časopisa 'Javne nabavke' na više od 130 stranica donosi niz korisnih informacija, intervjua, komentara...

Šesti broj stručnog časopisa ‘Javne nabavke’ na više od 130 stranica donosi niz korisnih informacija, vijesti, intervjua, komentara…
Ovo izdanje otvara posebno intrigantan intervju dr. Mersada Mujevića, donedavnog direktora Uprave za javne nabavke Crne Gore. Između ostalog, dr. Mujević otvoreno govori o procesu javnih nabavki u susjednoj zemlji i gašenju Uprave, odnosno njenom pripajanju Ministarstvu finansija Crne Gore.
Za ‘Javne nabavke’ o projektu ‘Jačanje sistema javnih nabavki u BiH’, čija je realizacija startala 18. februara 2019. godine, govori dr. Nikos Manolopoulos, čelni ekspert u implementaciji projekta. Svrha dvogodišnjeg projekta, koji se realizira uz finansijsku pomoć Evropske unije, jeste povećanje kapaciteta službenika javnih nabavki na svim nivoima vlasti kao i modernizacija zakonodavnog okvira sistema javnih nabavki.
Kroz intervju sa Milicom Pranjić, pravnom savjetnicom za upravne postupke Suda BiH i izvode iz rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH ukazano je na pravnu praksu u Bosni i Hercegovini te su date određene smjernice za ugovrne organe i ponuđače.
Svakako, tu su i teme od ključne važnosti za službenike javnih nabavki ‘Nadogradnja sistema javnih e-Nabavki’, ‘Nabavka konsultantskih usluga’, ‘Rokovi za dostavu ponuda’, ‘Definicija i vrste tehničke specifikacije’, ‘Okvirni sporazum, nedoumice i najčešće greške’, ‘Razvoj javnih nabavki u Evropskoj uniji i njihova veza sa BiH’, ‘Istraživanje tržišta u javnim nabavkama’…
Uobičajno, sadržaj obuhvata i ‘Pitanja, odgovore,komentare’, horoskop, te posebno kreiranu skandi.
Stručni časopis ‘Javne nabavke’ nije dostupan u slobodnoj prodaji, više informacija potražite na www.zamm.ba, putem e-maila jn.strucnicasopis@gmail.com ili info-telefona 033 554 731.