Vlada ZDK: Zabranjen rad kladionica, nargila barova, igraonica…

0
436
Vlada ZDK donijela je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, set novih mjera

Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), ali i sve veći pritisak na zdravstvene ustanove, prevashodno Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj, Vlada ZDK-a na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, set novih mjera s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.
Vlada je produžila naredbu koja se odnosi na zabranu rada vrtića, s tim da je ovim ustanovama omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju biosigurnosnih mjera.
“INZ će već danas započeti kontrolu, tako da je moguće da predškolske ustanove koje budu ispunjavale uslove počnu s radom za nekoliko dana”, rekao je premijer ZDK Mirnes Bašić, napominjući da je naredbom obustavljen rad igraonica za djecu.
Naredbom je zabranjen rad kladionica, izuzev online klađenja. Zabranjeno je izvođenje muzike ‘uživo’ u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila-šiša. Zabranjene su sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.
Naredbe ostaju na snazi 14 dana, za koliko je produženo važenje ranije donesenih naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ugostitelje, te obaveze policije i inspekcije.
Bašić je istakao da je Vlada razmatrala i mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera, uključujući zabranu rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ali da se zasad insistira na poštivanju postojećih mjera. Naglasio je da će Vlada iznaći sredstva da nadoknadi štetu svim subjektima kojima je zabranjen rad ovim naredbama.
Svim vjerskim institucijama naloženo je da se prilikom održavanja vjerskih obreda pridržavaju procedura i higijensko-epidemioloških mjera.
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK-a dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, sa stalnim blagim povećanjem broja novooboljelih.