VMBiH: 4,75 miliona eura švicarskog granta za pročišćavanje otpadnih voda u Zenici

0
725
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i FBiH, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Grada Zenice, koji predstavlja gradonačelnik, i KfW-a, Frankfurt na Majni u iznosu 4.750.000 eura za ‘Prikupljanje i tretman otpadnih voda Zenica’.
Radi se o grantu Vlade Švicarske Konfederacije koji će, putem KfW-a, biti proslijeđen BiH za prikupljanje, transport i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda u Zenici. To će doprinijeti unapređenju života stanovništva te zaštiti okoliša, posebno rijeke Bosne i njezine pritoke u Zenici i nizvodno.
Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske u oblasti kinematografske koprodukcije kojim se unapređuju odnosi dviju država u oblasti kulture.
Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države stvaraju pravni okvir za intenzivniju saradnju bh. i francuskih filmskih stvaralaca i svih aktera uključenih u kinematografsku koprodukciju.
Vijeće ministara usvojilo je Akcioni plan za implementaciju Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji za 2018. godinu, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije u saradnji s drugim institucijama Vijeća ministara BiH.

Pravna pomoć štedišama iz BiH

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Ališić i drugi’ i zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da nastavi pratiti njeno izvršenje.
Istovremeno će se Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u skladu sa svojim nadležnostima, zajednički uključiti u definiranje modaliteta za pružanje pravne pomoći za oko 5.500 bh. štediša koji su prisiljeni da svoje pravo na isplatu devizne štednje traže korištenjem internih slovenskih pravnih lijekova, odnosno eventualnim ponovnim pokretanjem procesa pred Evropskim sudom za ljudska prava.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here