VMBiH: Nacrt akcionog plana hitnih mjera za migrantsku krizu

0
965
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacioni tim prerasti u Operativni štab, u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.
Migrantska kriza problem je cijele BiH i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH.
Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.
Ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Evropskoj uniji zatražit će se preduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.
Sa Republikom Hrvatskom riješit će se pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.
Uz jačanje saradnje policijskih agencija u našoj zemlji, novim mjerama intenzivira se saradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU.
Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Bosna i Hercegovina se suočava sa pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, posebno od maja ove godine.

Podrška digitalnoj agendi

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Izjavu podrške digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, koju će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Izjavu bi trebali potpisati predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u Sofiji,17. maja ove godine. Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona.

Osigurana sredstva za bolnicu u Zenici

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu (Projekt poboljšanja energetske efikasnosti u bolnici Zenica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekt, kojim se osiguravaju utopljavanje bolnice u Zenici, ušteda energije i smanjenje zagađenosti, bit će finansiran zajmom EBRD-a vrijednim 10 miliona eura s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine uz garanciju BiH.
Zajam prati i grant EBRD-a vrijedan milion eura iz Fonda Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP).

Smještaj institucija BiH u Mostaru i Istočnom Sarajevu

Vijeće ministara je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o kupovini objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru.
Radi se o objektu površine 1.256,83 kvadratnih metara po cijeni 3,6 miliona KM za potrebe Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru.
Kupovinom ovog objekta ostvarit će se uštede u budžetu za iznos troškova zakupa koji na godišnjem nivou iznose oko 182.000 KM.
Istovremeno je donesena Odluka o kupovini objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, površine 1.221,02 kvadratnih metara koji će koštati 2.999.630,98 KM. U ovom objektu će biti smještene sve institucije BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu. Plaćanje će biti realizirano u dva dijela, i to dva miliona KM u 2018. godni i 999.630,98 KM u 2019. godini.
Kupovinom objekta ostvarit će se budžetska ušteda od oko 184.000 KM na godišnjem nivou na ime zakupa koje su plaćale institucije BiH za smještaj u Istočnom Sarajevu.
Služba za zajedničke poslove institucija BiH će pojedinačne prijedloge ugovora za kupovinu objekata uz propratnu dokumentaciju dostaviti Pravobranilaštvu BiH na mišljenje, od kojeg zavisi i provođenje ovih odluka.