VMBiH nije donijelo odluku o povećanju carine na uvoz mesa iz EU

0
262
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH, sa sedam glasova za i tri protiv, danas nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljenja dva kruga glasanja.
Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja EU, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10% plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10% plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Nacrt budžeta još na razmatranju

Vijeće ministara BiH razmotrilo je danas Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, o kojem će se izjasniti na narednoj sjednici, nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri pristigle sugestije. Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2021. godinu, koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.
Podsjećamo, Nacrt zakona o budžetu institucija BiH se nakon usvajanja u Vijeću ministara upućuje Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.