Voloder: U 2022. trebala bi početi izgradnja 61,5 km autoceste, investicija 1,95 milijardi KM

0
839
Elmedin Voloder, v.d. direktora JP Autoceste FBiH

Ukupna ulaganja u izgradnju autocesta na Koridoru 5c u Federaciji BiH uključujući građevinske objekte i opremu, te uključujući i investicije u toku, iznose 2,65 milijardi KM.
Osim toga izvršena su ulaganja u eksproprijaciju zemljišta blizu 290 miliona maraka. Do sada je u potpunosti izgrađeno i nalazi se u upotrebi oko 114,5 kilometara autoceste, i to dionice Svilaj – Odžak, Zenica sjever – Tarčin i Međugorje – Bijača, rekao je Elmedin Voloder, v. d. direktor Autocesta Federacije BiH, u izjavi za Faktor.ba.
Trenutno je u izgradnji 32 kilometra autoceste, ukupne investicijske vrijednosti od 1,03 miljarde KM.
U drugoj polovini 2022. godine planiran je početak novog investicijskog ciklusa vrijedanog 1,95 milijardi KM za izgradnju 61,5 kilometara autoceste. Radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova – tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug – Mostar sjever, te dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše.
Dionice Ivan – Ovčari, Ovčari – Prenj i tunel Prenj (izlaz) – Mostar sjever su u fazi projektovanja i izradi studjske dokumentacije, a početak radova je planiran za 2023. godinu.
“Izgradnjom kapitalnog, strateški najvažnijeg i tehnički najzahtijevnijeg projekta na Koridoru 5c, tunela Prenj, čija će izgradnja trajati pet godina bit će kompletirana izgradnja Koridora 5c na teritoriji Federacije BiH. Završetkom izgradnje autoceste na Koridora 5c Bosna i Hercegovina će dobiti 320 kilometara autoceste, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 kilometara”, kazao je Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH.