Volvo predstavio XC40 Recharge, prvi 100% električni automobil

0
979
Volvo XC40 Recharge zasnovan je na malenom SUV-u XC40, ima elektromotor snage 408 KS

Volvo je sinoćnjom prezentacijom predstavio svoj prvi potpuno električni automobil – XC40 Recharge.
Volvo XC40 Recharge poseban je ne samo po tome što je to prvi 100% električni automobil ovog proizvođača, već i po tome što je prvi koji ima infotainment sistem zasnovan na Androidu. Značaj ovog modela ističe se i u tome što je on tek prvi od cijele linije Recharge, za koju Volvo ima ambiciozne planove.
“Za Volvo budućnost je električna”, naglašeno je na sinoćnjoj prezentaciji, uz najavu da će u narednih pet godina kompanija predstavljati po jedan novi električni model svake godine. Svi ostali novi automobili s oznakom Volva bit će hibridi.
Volvo će se pobrinuti i za svoje kupce, pa će tako svima koji se odluče za neki od Recharge modela ponuditi i godinu dana besplatnog punjenja – tačnije, vratit će im novac potrošen na struju u tom razdoblju, navodi Autonet.hr.
Volvo XC40 Recharge zasnovan je na malenom SUV-u XC40. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi. Ima elektromotor snage 408 KS, okretni moment od čak 660 Nm, a baterija mu omogućava preko 400 kilometara dometa s jednim punjenjem (WLTP). Na brzom punjaču bateriju ukupnog kapaciteta 78kWh je moguće napuniti do 80% kapaciteta za 40 minuta.
Prvi električni Volvo u prodaju će krenuti tokom sljedeće godine. Cijene službeno nisu objavljene, no govori se da bi se mogle kretati od 50 do 60 hiljada dolara.