Volvo predstavio XC40 Recharge, prvi 100% električni automobil

0
684
Volvo XC40 Recharge zasnovan je na malenom SUV-u XC40, ima elektromotor snage 408 KS

Volvo je sinoćnjom prezentacijom predstavio svoj prvi potpuno električni automobil – XC40 Recharge.
Volvo XC40 Recharge poseban je ne samo po tome što je to prvi 100% električni automobil ovog proizvođača, već i po tome što je prvi koji ima infotainment sistem zasnovan na Androidu. Značaj ovog modela ističe se i u tome što je on tek prvi od cijele linije Recharge, za koju Volvo ima ambiciozne planove.
“Za Volvo budućnost je električna”, naglašeno je na sinoćnjoj prezentaciji, uz najavu da će u narednih pet godina kompanija predstavljati po jedan novi električni model svake godine. Svi ostali novi automobili s oznakom Volva bit će hibridi.
Volvo će se pobrinuti i za svoje kupce, pa će tako svima koji se odluče za neki od Recharge modela ponuditi i godinu dana besplatnog punjenja – tačnije, vratit će im novac potrošen na struju u tom razdoblju, navodi Autonet.hr.
Volvo XC40 Recharge zasnovan je na malenom SUV-u XC40. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi. Ima elektromotor snage 408 KS, okretni moment od čak 660 Nm, a baterija mu omogućava preko 400 kilometara dometa s jednim punjenjem (WLTP). Na brzom punjaču bateriju ukupnog kapaciteta 78kWh je moguće napuniti do 80% kapaciteta za 40 minuta.
Prvi električni Volvo u prodaju će krenuti tokom sljedeće godine. Cijene službeno nisu objavljene, no govori se da bi se mogle kretati od 50 do 60 hiljada dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here