Volvo Trucks kreće sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona za teške terete

0
343
Kompanija Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju teških električnih kamiona od 44 tone

Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju električnih verzija svojih kamiona za teške terete, koji su najvažnija proizvodna linija ove kompanije: Volvo FM, Volvo FH i Volvo FMX.
Ovo su kamioni koji mogu da rade sa ukupnom masom od 44 tone*, a tri navedena modela obuhvataju oko dvije trećine prodaje ove kompanije.
Uz ove najnovije dopune, Volvo Trucks ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji na globalnom nivou – što predstavlja najširi asortiman električnih kamiona u cijeloj kamionskoj industriji.

“Prošlo je manje od dvije godine otkako smo prvi put predstavili svoje električne kamione za teške terete. Sada ćemo povećati obim proizvodnje i isporučiti ove sjajne kamione klijentima širom Evrope”, kaže Rodžer Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.
Serijska proizvodnja najtežih električnih Volvo kamiona počet će u fabrici Tuve, u Geteborgu, u Švedskoj, a naredne godine će uslijediti proizvodnja u fabrici u Gentu, u Belgiji. Električne kamione Volvo proizvodi na istoj liniji kao i svoje konvencionalne kamione, što pruža visoku fleksibilnost proizvodnje i povećava efikasnost. Baterije isporučuje novi montažni pogon za baterije u Gentu.

Volvo proizvodi e-kamione na istoj liniji kao i svoje konvencionalne kamione

Potražnja za električnim kamionima ubrzano raste na mnogim tržištima, a ono što je pokeće jeste potreba korisnika transportnih usluga za prebacivanjem na transport bez fosilnih goriva, kako bi ispunili svoje ciljeve u pogledu ekološke održivosti. Električna ponuda kompanije Volvo Trucks bi mogla da zadovolji potrebe za oko 45% svih dobara koja se danas transportuju u Evropi.**
“Prodali smo više od 1.000 primjeraka naših električnih kamiona za teške terete i više od 2.500 električnih kamiona ukupno. Očekujemo značajan rast obima prodaje u narednih par godina. Do 2030. godine najmanje 50% kamiona koje prodajemo na svjetskom nivou trebalo bi da budu električni kamioni”, kaže Rodžer Alm.
Električni asortiman od šest modela kamiona kompanije Volvo Trucks pokriva širok spektar primjene, poput gradske distribucije i odlaganja otpada, regionalnog transporta i građevinarstva.
_________
*Bruto kombinovana masa
** Prema statističkom istraživanju agencije Eurostat ‘Drumski prevoz po udaljenostima’ (2018), 45% svih dobara koja se transportuju drumskim putem u Evropi prelaze udaljenosti kraće od 300 km.