Vozači iz BiH koji putuju u EU više neće morati imati zeleni karton

0
1354
BiH postala član Podsistema registarske oznake, od 19. oktobra ulazak u 33 zemlje bez zelenog kartona

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala član tzv. Podsistema registarske oznake.
Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa, i to biroima zemalja Evropske unije, Švajcarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine, putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.
Zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom da kontrolišu postojanje zelene/bijele karte (IMIC), kao dokaz o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa BiH registarskim oznakama, saopćeno je iz Biroa zelene karte u BiH.
Zelena/bijela karta (IMIC) kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od auto odgovornosti je neophodna za putovanje u jednu od preostalih 13 članica Sistema zelene karte: Albaniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Iran, Izrael, Sjevernu Makedoniju, Maroko, Moldaviju, Crnu Goru, Rusiju, Tunis, Tursku i Ukrajinu.