Vijeće stranih investitora: Potrebne suštinske promjene ekonomske politike u BiH

0
1019
Vijeća stranih investitora: Izvještaj Doing business-a za BiH treba biti poziv na alarm i akciju

Povodom novog izvještaja Svjetske banke Doing business 2018 o lakoći poslovanja, Vijeća stranih investitora – VSI/FIC izražava zabrinutost činjenicom da se Bosna i Hercegovina po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja te da je dodatno nazadovala za sedam mjesta.
“Izvještaj nas ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje jasno ukazuje i VSI/FIC u izdanju ‘Bijele knjige’ FIC-a i FIC Business Barometra. Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, nizak nivo stranih direktnih ulaganja (FDI) i zaposlenosti, standarda i kupovne moći stanovništva, kao i negativnih demografskih kretanja, jasno ukazuje na potrebu i hitnost reformskog djelovanja”, navodi se u saopćenju Vijeća stranih investitora koje potpisuje Branimir Muidža, predsjednik VSI.
Dalje se navodi da se primjenom istih ekonomskih politika mogu dobiti samo isti odnosno nedovoljno dobri rezultati, te da su potrebne odlučne promjene i reforme.
U tom smislu su definirani i izvorni ciljevi Reformske agende u kojima je jasno izraženo opredjeljenje realizaciji mjera i zakona kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital, kako bi se smanjio stepen sive ekonomije, čime bi se otvorio put ulasku svježem kapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu. U konačnici to će rezultirati i pozitivnijim demografskim trendovima.
Pitanje ekonomije i potreba za istinskim i suštinskim promjenama ekonomskih politika jasno upućuje na potrebu adekvatnog djelovanja. Smatramo da i ovaj izvještaj treba biti poziv na alarm i akciju, a VSI/FIC ovim putem javno
apeluje i traži da sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, odlučnije i hrabrije krenu u realizaciju. Podsjećamo da se većina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće, nalazi u novom izdanju ‘Bijele knjige’. Realizacijom preporuka iz ‘Bijele knjige’ znatno bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH, stepen rasta BDP-a, stranih i domaćih ulaganja, zapošljavanja i standarda građana”, navodi se u saopćenju VSI/FIC.