Usvojen razvojno-investicioni program institucija BiH do 2020.

0
931
Zvaničnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, na današnjoj sjednici usvojilo je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2018. – 2020. godine, koji je svojevrsna podrška Vijeću ministara i bh. institucijama za planiranje ulaganja i donošenje kvalitetnijih investicijskih odluka.
Ovaj program sadrži podatke o 251 projektu za period 2018. – 2020. godina u ukupnoj vrijednosti od milijardu i 992,52 miliona KM. Od toga se milijardu i 309,51 milion KM odnosi na 154 projekta u implementaciji, a 683,01 milion KM na 97 kandidovanih projekata. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 990,10 miliona KM.
Vijeće ministara danas je podržalo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt restrukturiranja Željeznica Republike Srpske) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.
Zajam vrijedan 51,328 miliona eura s rokom otplate od 32 godine, uključujući 10 godina grejs perioda, bit će iskorišten za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti željeznica u Republici Srpskoj.
Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH, koje predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Vlade Švicarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske poslove, za odobravanje finansijskog doprinosa u vidu donacije za Projekt prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Zenici.
Riječ je o grantu Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) Vlade Švicarske Konfederacije u iznosu do 4.750.000,00 eura za provedbu Projekta prikupljanja i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda u Zenici, putem KfW-a. Ovaj projekt unaprijedit će uvjete života stanovništvu Zenice te bolje zaštititi okoliš, posebno rijeku Bosnu i njezine pritoke u Zenici.
Vijeće ministara danas je usvojilo Informaciju o aktivnostima na realizaciji Zajedničke inicijative Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske potpisane u Sarajevu u maju ove godine. Ovaj projekt ocijenjen je veoma važnim budući da je Unska pruga bila najrentabilniji način prijevoza tereta i putnika u pravcu sjever – jug, sa oko 1,5 miliona putnika i četiri miliona tona tereta godišnje, što je od izuzetne važnosti za taj region.

Podrška promociji bh. proizvodnje na međunarodnim sajmovima

Vijeće ministara je donijelo odluku o dodjeli 365.000 KM tekućih grantova namijenjenih učešću BiH na sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u inozemstvu u 2017. godini. Od ovih sredstava 120.000 KM namijenjeno je za rad trgovinskog predstavništva BiH u Istanbulu.
Posebna, vlastita sredstva za učešće na ovim sajmovima osigurava i Vanjskotrgovinska komora BiH i pridružit će ih sredstvima koja dodjeljuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.