Delegacija Svjetske banke u Vladi FBiH: Uraditi novu strategiju reforme zdravstva

0
840
Premijer Novalić sa saradnicima primio je delegaciju Svjetske banke koju je predvodila Fadia Saadah

Trasiranje najznačajnijih okvira i pravaca reforme sektora zdravstva, bila je osnovna tema današnjeg sastanka u Vladi Federacije BiH premijera Fadila Novalića s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Fadia Saadah, direktorica za globalnu praksu za oblast zdravstva ove međunarodne finansijske intitucije.
Sastanku su prisustvovali i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.
Istaknuto je da je Svjetska banka dugi niz godina angažirana u zdravstvenom sektoru u BiH i da su potrebne nove operacije i dimenzije kako bi se poboljšao nivo usluga koje utiču na ukupno zdravlje i život stanovništva.
Pokrenuta je inicijativa da se sačini vizija razvoja i unapređenja zdravstva, što je jedan od segmenata Reformske agende, i izradi nova strategija razvoja ove oblasti u BiH, obzirom na to da postojeća ističe sljedeće godine.
Ministar Mandić je rekao da je prepoznat ogroman problem koji postoji u zdravstvu jer se s ovom problematikom do sada niko nije htio uhvatiti u koštac. Istakao je da je jedan od glavnih problema neriješeno pitanje finansiranja i da je tu potrebna temeljita reforma.
Ministrica Milićević je kazala da je opredjeljenje Vlade FBiH da se problemi rješavaju u dva pravca, a oni su saniranje ogromne dubioze koje postoje u zdravstvenom sektoru i osiguravanje njihovog pozitivnog poslovanja u čemu je istakla značaj saradnje sa Svjetskom bankom koja bi svojim znanjem i iskustvom mogla pomoći u izradi zakonskog akta o finansijskoj konsolidaciji u ovoj oblasti.
Istakla je da zdravstvo ne može biti finansirano samo iz doprinosa na plaće i da u tom segmentu postoji hitna potreba za donošenje zakonskih propisa kako bi se nova strategija provela i sanirale dubioze u kojim su gotovo sve zdravstvene ustanove u Federaciji BiH.
Direktorica Saadah je rekla da Svjetska banka kroz izradu vizije želi provesti reformu zdravstva u čemu očekuje značajnu saradnju s domaćim institucijama koje su involvirane u ovu oblast, istakavši da sve reforme počinju s vizijom budućnosti.
Premijer Novalić je istakao da se za zdravstvo u FBiH izdvaja jako puno u odnosu na mogućnosti koje imamo.
“Nesumnjivo je da imamo kvalitet pružanja usluga zdravstvene zaštite, ali ovu oblast opterećuju strukturalni problemi, koji se kreću od pružanja usluga u primarnoj zaštiti do najvišeg nivoa, neizbalansiranost odnosa medicinskog i nemedicinskog osoblja i drugo“, rekao je Novalić.
Zaključujući današnji sastanak premijer Novalić je zahvalio predstavnicima Svjetske banke na pomoći u rješavanju problema koji su prisutni u zdravstvu i izrazio podršku izradi strategije njegovog razvoja, naglasivši da se, i pored složene ustavne strukture, određena pitanja mogu bolje riješiti, pri čemu je izdvojio neophodnost proširenja baze finansiranja zdravstvenog sektora, saopćeno je iz Vlade FBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here