Kineska Powerchina zainteresirana za učešće u izgradnji Koridora 5c

0
1011
Ministar Jusko sa izvršnim potpredsjednikom Powerchine za Evroaziju Gangćijangom

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je u Sarajevu sastanak sa izvršnim potpredsjednikom Powerchine za Evroaziju Liu Gangćijangom.
Jusko je upoznao je Powerchine o aktivnostima koje provodi Ministarstvo kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, kao i o akcijskom planu za naredni period, ističući posebno značaj izgradnje Koridora 5c za BiH, kao i drugih cestovnih pravaca navedenih u Okvirnoj prometnoj strategiji.
Izvršni potpredsjednik jedne od najvećih kineskih kompanija iskazao je zainteresiranost Powerchine za učešće u izgradnji Koridora 5c, ali i drugih infrastrukturnih projekata u BiH.
Gangćijang je kazao da su kineski investitori i kompanije zainteresirani za različite aranžmane u gradnji cestovne infrastrukture u BiH, od koncesionih ugovora, preko javno-privatnog partnerstva ili učešća na međunarodnim tenderima, do gradnje i finansiranja od projektne dokumentacije do završetka posla po sistemu ‘ključ u ruke+.
Ministar Jusko zahvalio se Liu Gangćijangu na posjeti i predočenim planovima koje Powerchina ima u BiH. Iskazao je spremnost Ministarstva da, u granicama svojih nadležnosti, svim zainteresiranim investitorima osigura ravnopravan status za ulaganje u BiH, sa ciljem izgradnje infrastrukturnih objekata svih vidova prometa, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.