VTK BiH: Izvoz u prvom kvartalu pao 5%, a uvoz za 7%

0
914
Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH

Vanjskotrgovinska razmjena BiH u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period lani, bilježi smanjenje izvoza od pet odsto, te smanjenje uvoza od sedam odsto, rekao je u intervjuu Srni predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.
On je istakao da su najviše pogođene grane privrede koje su najviše poslovale sa Italijom poput tekstilne industrije, čiji izvoz je u martu zabilježio pad od 20 odsto.
“VTK je uradila analize po svim granama, tako da je izvoz prehrambene industrije zabilježio rast u prva tri mjeseca ove godine. Porastao je izvoz mlijeka, mesa, konzervi”, kaže Vuković.
On navodi da je grafička industrija, odnosno papirna industrija, zabilježila rast proizvodnje, a samim tim i rast izvoza, jer se u inostranstvu iskazala velika potreba za pakovanjem u papirnu ambalažu.
“Kada je riječ o nafti, uvoz je smanjen za 20 odsto, ali je isto toliko manje izvezeno, što pokazuje da je tu riječ o nekom stabilnom nivou”, kaže Vuković.
“Nisu svi segmenti privrede vezani za virus korona”, kaže Vuković i navodi da metalska industrija BiH u prvom tromjesečju bilježi pad izvoza i uvoza za deset 10%, a u martu je pad bio nešto značajniji – 20% u izvozu i 26% u uvozu.
Metalska i elektro industrija zadržale su svoje ugovore sa inostranim partnerima, oni nisu raskinuti, samo su obustavljene određene narudžbe u ugovorima, dok se stanje ne popravi.
Vuković je istakao da je pandemija značajno pogodila turizam i transport, ali i drvoprerađivače čiji su izvozni ugovori trenutno suspendovani, a zabilježen je i pad izvoza ljekobilja, gljiva i vina u Italiju i Francusku.
Vuković je dodao da se radi na ubrzanju robnog transporta kroz Hrvatsku tako da će i nabavka repromaterijala biti puno brža.
Dodao je i da je Vanjskotrgovinska komora nadležnima u BiH predložila niz mjera kako bi se pomogli privredi.
Vuković je kazao i da se još ne može reći koliko je ljudi tačno ostalo bez posla, dok se ne urade analize. Izrazio je i nadu da će epidemija virusa korona trajati što kraće.