VTK BiH posjetila visoka delegacija italijanske Unioncamere

0
239
Prva institucionalna posjeta Unioncamere Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Vanjskotrgovinsku komoru (VTK) Bosne i Hercegovine posjetila je visoka delegacija Unioncamere. Prva institucionalna posjeta uslijedila je nakon što su Komora i Unioncamere potpisale sporazum o saradnji 20.04.2022. godine.
Povodom posjete, u prostorijama Komore održan je sastanak rukovodstva, a zatim i okrugli sto na temu saradnje i partnerstva dvije institucije.
Italijansku delegaciju predvodio je predsjednik Andrea Prete dok su u sastavu delegacije pored predsjednika privrednih komora članica Unije, bili i predstavnici ARA Pacis Inicijative, Univerziteta Luiss Guido Carli i Italijansko-bosanskohercegovačke komore. U ime domaćina, sastancima su prisustvovali predsjednik i potpredsjednici, generalni sekretari i direktori sektora.
Predsjednik Komore Zdravko Marinković se zahvalio na posjeti i izrazio zadovoljstvo što je prepoznat značaj VTK kao strateškog budućeg partnera u dijelu pojačavanja ekononmske suradnje. Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni Marinković je istakao da je Republika Italija veoma značajan partner kako po pitanju trgovine, tako i po pitanju investiranja u Bosnu i Hercegovinu, a što samo po sebi govori o postojećim potencijalima koji mogu i trebaju biti osnova unapređenja dalje saradnje i jačeg povezivanja kompanija dvije zemlje.
Uzimajući u obzir činjenicu da je Italija članica Evropske unije, te da iskustva kada je u iskorištavanju fondova EU za projekte iz različitih oblasti, Marinković je izrazio nadu da će se dio buduće saradnje odnositi i na realizaciju nekih zajedničkih projekata finansiranih od strane EU, ali svakako i razmjene znanja i iskustva u oblastima od značaja za unapređenje privrede, posebno digitalizacije i zelene tranzicije.
Marinković je iskoristio priliku zahvaliti se i na podršci koju je Unioncamere dala Komorskom investicionom forumu zapadnog Balkana čije je sjedište u komori u Trstu.
Na okruglom stolu su pored delegacija Komore i Unioncamere prisustvovali i predstavnici Ambasade Italije u BiH, Italijanske agencije za trgovinu u BiH, Grupacije organizatora sajmova u BiH, BIT Alijanse, te Udruženja italijansko-bosanskohercegovačkih privrednika. Okruglim stolom je predsjedavao dopredsjednik Komore Vjekoslav Vuković.
Vuković je posebno istakao značaj Jadransko-Jonske inicijative i zahvalio se predsjedniku Preteu koji je pozvao Komoru da bude dio, ali i središna tačka ove inicijative u Bosni i Hercegovini i regionu. Prema njegovim riječima, institucionalna posjeta je tek prva u nizu predstojećih aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu među kojima su planirani i nezaobilazni poslovni susreti privrednika, ali i različite edukacije, nastupi na sajmovima u Italiji i Bosni i Hercegovini…
Italijanska delegacija će u Sarajevu boraviti dva dana, gdje će, pored događaja u prostorijama Komore, imati sastanak u Ambasadi Italije, te će posjetiti kompanije Sumphony i AS Holding, a planirana je i posjeta SSST Univerzitetu.