VTK BiH promovisala Online finansijski direktorij namijenjen turističkom sektoru

0
919
VTK BiH: Povodom Svjetskog dana turizma predstavljen Online finansijski direktorij

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine službeno je predstavila Online finansijski direktorij namijenjen turističkom sektoru u našoj zemlji, sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za turistički sektor u BiH koji je od danas dostupan online.
Online finansijski direktorij je pokrenuo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam).
Iz Komore BiH podsježaju da je turizam jedna od najpogođenijih ekonomskih grana u svijetu pa tako i u BiH pojavom pandemije Covid-19. Turistički subjekti već drugu godinu zaredom trpe nemjerljivu ekonomsku štetu čime su sudionici najveće krize u povijesti turizma. Ako se ima u vidu da se na sektor turizma naslanjaju i sektor ugostiteljstva i usluga te trgovine očigledno je da taj cijeli ekonomski lanac trpi ogromne finansijske štete.
Iz VTK BiH podsjećaju da je turistička industrija u BiH doživjela značajan rast posljednjih godina. U 2019. godini broj turističkih dolazaka je bio veći za 25,6% nego u 2017. Pandemija je zaustavila taj pozitivni trend zbog uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopće u kretanju ljudi.
U tekućoj godini došlo je do ublažavanja mjera i prestanka ograničenja kretanja te se primjećuju znakovi sporog oporavka. U periodu januar-juli 2021. turisti su ostvarili 460.653 posjete, što je više za 76,9% i 1.093.239 noćenja, što je više za 70,4% u odnosu na isti period 2020. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 76,4%, dok je broj noćenja stranih turista viši za 64,2% u odnosu na isti period 2020. godine.
U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 52,3% dok je 47,7% učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (20,8%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (16,5%), Hrvatske (10,2%), Saudijske Arabije (7,1%), Njemačke (4,3%), Crne Gore (3,4%), Kuvajta (3,3%), Slovenije (3,2%) i Turske (3,0%), što je ukupno 71,8%. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,2% noćenja.
Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Finska sa prosječnim zadržavanjem od 6,5 noći, Iran sa 5,9 noći, Latvija sa 4,4 noći i Južna Koreja sa 4,3 noći. Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,6%
Članovi Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri VTK BiH suočavajući se sa svim izazovima i poteškoćama u turizmu zatražili su od nadležnih institucija niz mjera i inicijativa kako bi se donekle olakšalo poslovanje turističkim djelatnicima. Pored svih novonastalih problema uzrokovanih pandemijom Covid-19, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim. Potrebno je pojednostaviti i olakšati dobijanje vize za državljanje zemalja koji su pokazali interes za BiH. Također su mišljenja da se za organizirano pružanje turističkih usluga nerezidentima (stranim turistima) treba priznavati kao izvoz tj. da se eventualnim uvođenjem nižih stopa oporezivanja prizna ovaj oblik izvoza usluga.
Imajući u vidu da su ti isti turistički djelatnici najviše izloženi zarazi i da predstavljaju rizik za ubrzano širenje pandemije na ostale stanovnike smatrali su da ih treba uvrstiti u prioritetnu grupu pri cijepljenju. Podaci UNWTO-a kažu da su, između januara i maja, međunarodni turistički dolasci bili 85% ispod nivoa 2019. Unatoč malom porastu u maju, pojava varijanti Covid-19 i nastavak uvođenja ograničenja opterećuju oporavak međunarodnih putovanja. Nužno je bilo zaustaviti uvođenje novih ograničenja i pojednostaviti postojeća pravila. Pandemija je pokazala da je turistički sektor osjetljiva kategorija i da će se i u narednom periodu sve veća pažnja trebati posvećivati zdravstvenim standardima i prevenciji.
“Prethodne dvije godine su bile pune izazova za turističku branšu. Raduje činjenica da je naš sektor doživio određeni oporavak u odnosu na 2020. godinu, u kojoj je turistička aktivnost u određenim trenucima bila potpuna prestala. Glavni zadatak nas turističkih radnika u narednom periodu biće obezbjeđivanje sigurnih destinacija za putovanje u svjetlu epidemije korona virusa. Pozivamo i sve privredne subjekte koji se bave turizmom da posjete USAID Turizam Online Finance Directory gdje će na jednom mjestu biti informacije o svim grantovima i poticajima za aktere u turizmu te Vam ovim putem u svoje osobno ime i u ime Grupacije za turizam i ugostiteljstvo čestitam svjetski dan turizma”, izjavio je predsjednik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo prvi VTK BiH dr. Dragan Bogdanić.