Vujanović: Zamrzavanje cijena moglo bi dovesti do nestašice roba na tržištu

0
256
Zlatan Vujanović: Cijene moraju biti fer i u skladu sa životnim standardom građana

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović izjavio je da je prioritetna i dominantna aktivnost ovog ministarstva da prati i analizira sve aspekte u vezi velikog povećanja cijena pojedinih proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, konkretno ulja, šećera i brašna.
“Nažalost, problem ovog povećanja cijena je prvenstveno uzrokovan vanjskim faktorom i posljedica je pandemije Covid-19”, rekao je Vujanović te dodao da BiH nema dovoljno domaćih sirovina i većinu svojih potreba za ovim proizvodima zadovoljava iz uvoza.
“BiH je u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na zemlje koja posjeduju vlastite sirovine i proizvodnju. Uvoz ulja je uglavnom iz Mađarske i Srbije. Treba naglasiti da je sjeme uljarica (suncokreta, soje i uljane repice) berzanska roba, a aktuelna cijena uljarica na berzama se nalazi na višegodišnjem rekordno visokom nivou, što se u potpunosti odrazilo na rast cijena jestivog ulja u BiH i u regiji, odnosno u svijetu”, kazao je Vujanović.
Nadalje ističe da je šećer koji se uglavnom uvozi od početka ove godine skuplji u nabavi za 40 KM po toni.
“Pšenica dolazi uglavnom iz Hrvatske, Srbije i Mađarske i krajem prošle godine cijena po toni je bila od 160 do 170 eura u zavisnosi od glutenaže, a sada je oko 220 eura. Evidentno je da je došlo do velikog povećanja uvoznih sirovina i samim tim i predmetnih gotovih proizvoda”, navodi Vujanović.
Na pitanje agencije Fena – da li je Federalno ministarstvo trgovine poduzelo konkretne korake kako bi provjerilo i utvrdilo da li je jedino povećana nabavna cijena uzrok znatnog povećanja cijene ranije navedenih osnovnih životnih namirnica – Vujanović kaže da i pored toga što je povećanje cijena u značajnoj mjeri uzrokovano vanjskim faktorom, Ministarstvo može i trenutno prioritetno radi na tome da povećanje cijena bude u granicama ‘socijalne odgovornosti’.
“To znači u granicama fer iznosa za pozitivno poslovanje i poslovnu egzistenciju trgovaca, a nikako za stjecanje ekstra profita i bogaćenje. U tom pravcu, Ministarstvo je naložilo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da kao prioritetnu aktivnost i zadaću izvrši kontrolu poslovanja trgovaca na način da izvrše uvid u njihove kalkulacije veleprodajnih i maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i iskazane visine marži”, kaže Vujanović.
Na upit da li dok traje ova teška situacija Vlada FBiH može ograničiti rast cijena proizvoda i svojom odlukom vratiti ih na nivo iz perioda prije poskupljenja, Vujanović navodi da Vlada može propisati mjeru neposredne kontrole cijena ili zadržavanje cijena na zatečenom nivou (zatečene cijene) na određeni datum ili mjeru utvrđivanja marži u trgovini ali samo i isključivo pod uvjetom da su se stekli razlozi za donošenje tih mjera.
“Kako je u ovom slučaju uglavnom došlo do povećanja nabavnih cijena u lancu snabdijevanja, smatramo da bi se mjera zadržavanja cijena na zatečenom nivou nedvojbeno odrazila na uredno snabdijevanje tržišta FBiH i što bi uzrokovalo smanjenu ponudu, odnosno nestašicu tih roba”, smatra Vujanović.