VW Expo Sarajevo biće održan 20. juna

0
618
VW Expo biće održan u fabrici Volkswagen Sarajevo u Vogošći

Auto 4×4 Club organizira VW Expo koji će biti održan u nedjelju, 20. juna u krugu fabrike Volkswagen Sarajevo u Vogošći.
VW Expo je skup ljubitelja vozila grupacije Volkswagen (VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche), a predviđeno je okupljanje vlasnika tih vozila iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.
Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u BiH počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje. U Vogošći su od 1965. godine montirani i automobili iz programa tvornice NSU.
Tvornica Automobila Sarajevo (TAS), formirana je 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG. U Vogošći je potom, od 1972. godine obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila Volkswagen u BiH. Bubu je 1976. godine naslijedio Golf 1, a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.