VW grupa nastavlja educiranje osoblja za e-mobilnost za brendove Škoda i Seat

0
440
Plan je da do kraja 2021. svaki Škoda i Seat servisni partner ima visokonaponskog tehničara

Obzirom da su u BiH već počela dolaziti Škoda i Seat e-vozila opremljena sa PHEV (Plug-In Hybrid) i BEV (Battery Electric Vehicle) tehnologijom, Porsche BH je počeo sa pripremama i edukacijama servisnog osoblja u ovlaštenoj mreži svojih servisnih partnera.
“Osnovni nivo edukacije obavezan je za sve uposlenike u prodajno-servisnoj mreži uključujući čak i osoblje koje ne vrši popravke (prodajni savjetnici, servisni savjetnici pa čak i uposlenici zaduženi za održavanje čistoće vozila). Cilj ovog nivoa edukacije je upoznavanje sa tehnologijom e-vozila i pravilnim rukovanjem i održavanjem. Ova edukacija se odvija putem online portala za samoizučavanje.
Naredni nivo educiranosti osoblja naziva se ‘Visokonaponski tehničar – HVT’ i svaki ovlašteni servis dužan je imati po najmanje jednog HVT uposlenika. Ovaj nivo podrazumijeva certificirano dovođenje vozila u beznaponsko stanje, kao i demontažu baterije i drugih visokonaponskih komponenti uz korištenje specijalnih alata i opreme za e-vozila.
Visokonaponski ekspert – HVE predstavlja najveći nivo ove vrste edukacije. Osoba sa ovim nivoom edukacije može izvršiti popravak baterije električnog vozila odnosno njegovu dijagnostičku analizu ali i procjenu same baterije“, izjavio je Jasmin Lučkin, trener za tehničko školovanje u kompaniji Porsche BH.
“Kao dokaz spremnosti našeg tržišta za električna vozila istaknuo bih nedavni primjer gdje je vlasnik Škoda Superb PHEV vozila iz inostranstva bio na proputovanju kroz našu zemlju i vozilo mu je ostalo u kvaru. Potražio je pomoć u najbližem ovlaštenom Škoda servisu. Naš partner Apolo Mostar je, uz stručnu pomoć importera Porsche BH, uspješno izvršio opravku vozila prema smjernicama proizvođačana na obostrano zadovoljstvo i kupca ali i našeg servisnog partnera“, dodaje Lučkin.
Servisna škola importera Porsche BH je već educirala sve pomenute nivoe za brendove Volkswagen i Audi. Zbog potrebe tržišta, nastavlja se sa edukacijom u Škoda i Seat prodajno-servisnoj mreži. Planirano je da do kraja 2021. godine svaki ovlašteni Škoda i Seat servisni partner ima bar jednog visokonaponskog tehničara/eksperta.