Džindić: Ponuda EGA o Aluminiju je ‘konkretnija’ od Glencoreove

0
865
Ugovor Abaham Grupacije o zakupu imovine Aluminija je znatno poboljšan, kazao je premijer Novalić

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, zajedno s predstavnicima Vlade FBiH, imao sastanke s potencijalnim kupcima mostarskog Aluminija, dodajući da će razgovori biti nastavljeni.
Džindić je na pres-konferenciji rekao da su potencijalni investitori – Glencore i Emirates Global Aluminium (EGA) – iznijeli svoje planove o Aluminiju Mostar i njegovoj daljoj ulozi u proizvodnji aluminija na međunarodnom tržištu. Ipak, ministar je dodao da je ponuda EGA ipak bila ‘konkretnija’ nego Glencoreova.
“Emirates Global Aluminium ima dvije velike korporacije koje proizvode aluminij, Dubal i Emal. Predloženo je da se uradi finansijska i tehnička analiza, a EGA će sa svog aspekta procijeniti vrijednost Aluminija kako bi mogli ući u pregovore sa vlasnicima o preuzimanju mostarske kompanije”, kazao je Džindić.
Ministar je dodao da je bilo riječi i o modelu finansiranja te da su dobili garancije da neće biti finansijskih uslovljavanja, te da su u planu i pregovori sa elektroprivredama u FBiH za otkup električne energije u narednih pet do deset godina.
Džindić je rekao da je na sastanku o mogućem preuzimanju mostarske kompanije naglašen značaj očuvanja radnih mjesta jer je jedna od kapitalnih vrijednosti Aluminija upravo radno iskustvo njegovih radnika.
Ministar Džindić je novinarima kazao i da je Vlada FBiH dobila poziv švivarskog Glencorea za ponovni sastanak o mogućem investiranju u Aluminij, navodeći da je Glencore spreman finansirati električnu energiju za Aluminij po određenoj cijeni do kraja godine.
U svakom slučaju, dodao je Džindić, još uvijek ima nade za Aluminij te da su ovi i budući razgovori sa potencijalnim investitorima u cilju očuvanja mostarske kompanije i uposlenih radnika.