Washington: Delegacija BiH sa zvaničnicima MMF-a i WB razgovarala o nastavku saradnje

0
1032
Bh. delegacija predvođena guvernerom CBBiH na proljetnom zasjedanju MMF i WB u Washingtonu

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić, prisustvuje proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) u Washingtonu od 12.-14. aprila 2019. godine.
Bh. delegacija je tokom boravka u Washingtonu održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i WB, među kojima i sastanke sa Taom Zhangom, zamjenikom upravne direktorice MMF-a, Poulom Thomsenom, direktorom Odjeljenja za Evropu u MMF-u, Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom WB za Evropu i region centralne Azije, Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom u MMF-u i njegovim zamjenikom Richardom Doornboschem, sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u WB te Martinom Petrijem, šefom Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.
Sa visokim zvaničnicima MMF-a se, između ostalog, razgovaralo o saradnji i Programu Bosne i Hercegovine sa MMF-om koji je trenutno u zastoju. MMF je izrazio spremnost za nastavak pregovora, čim se steknu svi potrebni uslovi.
Na sastanku holandsko-belgijske konstituence, kojoj je prisustvovao guverner CBBiH, razgovarano je o globalnom ekonomskom kontekstu, mogućnostima i politikama. Takođe, prezentovana su i globalna ekonomska predviđanja za 2019. godinu.
Guverner Softić je održao i nekoliko bilateralnih sastanaka vezanih za saradnju CBBiH i MMF-a kroz program tehničke pomoći, saopćeno je iz CBBiH.