Wizz Air će nabaviti 75 novih aviona Airbus A321neo

Wizz je na putu da do 2030. godine postane grupa sa 500 aviona, uz istovremeno smanjenje emisije CO2 za dodatnih 25%

0
383
Dodatnih 75 aviona A321neo, od kojih se očekuje da će većina biti isporučena 2028-29. godine

Wizz Air, najbrže rastuća i najodrživija niskotarifna aviokompanija u Evropi, obavijestila je Airbus da će iskoristiti svoja prava na kupovinu 75 aviona Airbus A321neo.
Dodatnih 75 aviona A321neo, od kojih se očekuje da će većina biti isporučena 2028-29. godine*, podupire ambiciozni cilj Wizz Aira da više nego utrostruči veličinu svoje flote do kraja decenije kako bi postao avioprevoznik sa 500 aviona.
Jačajući svoju poziciju jedne od najodrživijih niskotarifnih aviokompanija, avionima A321neo uključuje najnovije tehnologije u avijaciji i nudi značajne ekološke prednosti, sa skoro 50% smanjenjem otiska buke, 20% smanjenja potrošnje goriva i 50% smanjenja u emisiji azotnih oksida.
Wizz Air trenutno ima flotu od 165 ultra modernih i efikasnih Airbus aviona.Wizz Air upravlja jednom od najmlađih svjetskih flota za kratke relacije, nudeći korisnicima nenadmašno iskustvo putovanja uz minimiziranje emisije ugljika.
“Kombinacija Wizz Airovih ultraniskih troškova i na tržištu vodećeg aviona Airbus A321neo stvara snažnu platformu za rast Wizz Aira u narednoj deceniji dok dodatno jačamo našu poziciju kao jedne od najodrživijih svjetskih aviokompanija. Ostajemo na putu da do kraja decenije postanemo aviogrupacija sa 500 aviona, a istovremeno ispunjavamo našu posvećenost smanjenju emisije CO2, po čemu smo već vodeći u industriji, za 25% do 2030. godine”, izjavio je József Váradi,izvršni direktor Wizz Aira.
___________
*Datumi isporuke aviona opcije kupovine dio su sporazuma između Wizz Aira i Airbusa i
bit će predmet odobrenja akcionara Wizz Aira kao transakcije klase 1 prema Pravilima
listinga Uprave za finansijsko ponašanje.