Wizz Air proglašen najodrživijom aviokompanijom u Evropi

0
385
Wizz Air može da nastavi sa sprovođenjem plana za smanjenje intenziteta CO₂ po putniku na pređeni kilometar

Wizz Air, najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, proglašenaje za najodrživiju aviokompaniju u Evropi na osnovu ocjene kompanije Sustainalytics.
Sustainalytics Risk Ratings mjeri kako kompanija proaktivno upravlja pitanjima zaštite životne sredine, socijalne politike i odgovornog upravljanja (ESG) koja su najbitnija za njeno poslovanje. Na osnovu strukturirane, objektivne i transparentne metodologije pruža se procjena sposobnosti kompanije da ublaži rizike i iskoristi prilike.
“Priznanje za najodrživiju evropsku aviokompaniju pokazuje da idemo u pravom smjeru i daje dodatnu energiju da nastavimo s razvojem aviokompanije“, rekao je József Váradi,glavni izvršni direktor Wizz Aira.
Wizz Air je u protekloj godini značajno poboljšao svoju ocjenu na polju održivosti i sada ima najbolji rezultat među evropskim aviokompanijama, čime je čvrsto zauzeo vodeću poziciju.
Ovo poboljšanje je rezultat ogromne pažnje koju Wizz Air posvećuje održivosti. Ne samo da ima najmanji ekološki otisak na kontinentu (po putniku na svaki pređeni kilometar), već je ostao finansijski stabilan čak i tokom protekla 24 mjeseca, dodao je više od 30 potpuno novih aviona svojoj modernoj floti i bio prva aviokompanija koja je vratila plate pilota i kabinskog osoblja na predpandemijske iznose.
Uz sve to Wizz Air je zaposlio više od 1.000 novih radnika. Otvaranjem 18 novih baza i uvođenjem više od 300 novih linija svojoj mreži, aviokompanija je dokazala održivo i uspješno poslovanje, a u planu joj je da do kraja decenije utrostruči svoju veličinu, ima 20.000 zaposlenih i 500 aviona u floti.
Sustainalyticsova analitika pruža dubinsku analizu prednosti i slabosti kompanije u tri oblasti označene kao ESG (ekološka, društvena i upravljačka) u poređenju sa konkurentima i performansama industrije.