Wizz Air razvija nove inicijative za uštedu goriva

0
449
Dodatnih 750.000 sjedišta je u prodaji iz Rima i Milana

Wizz Air, najzelenija aviokompanija* u Evropi sa najvećom stopom rasta, danas najavljuje deset novih inicijativa za uštedu goriva u okviru svoje konstantne posvećenosti smanjenju karbonskih emisija za dodatnih 33 posto do 2030. godine.
Pored 25 inicijativa ove aviokompanije za uštedu goriva sprovedenih prethodnih godina, Wizz Air se fokusira na nova rješenja, kao što su razvoj modela za procjenu nulte težine goriva, eliminisanje viška goriva zahvaljujući optimizaciji sistema planiranja letova i uvođenje preciznijih faktora učinka za veću tačnost predviđanja potrošnje goriva.
U cilju unapređenja efikasnosti potrošnje goriva Wizz Air je uveo preporuke za pilote da podstiču korištenje redukovanih konfiguracija stajnih trapova pri uzlijetanju i slijetanju, za koje se pokazalo da ostvaruju značajnu uštedu u potrošnji goriva jer što je niže podešen stajni trap tokom uzlijetanja i slijetanja, manje je trenje, a to dovodi do manje potrošnje goriva. Statistički podaci o slijetanjima sa redukovanim stajnim trapom su obećavajući i govore o procjeni uštede 2.000 tona goriva, čime se godišnje eliminiše oko 6.000 tona ugljendioksida iz zraka.
Po nedavnoj analizi podataka o letovima koju je uradio Airbus, Wizz Air je lider u sektoru po redukovanoj konfiguraciji stajnog trapa za slijetanje u poređenju sa drugim aviokompanijama. Kada se u obzir uzmu uslovi letova i sigurnosni zahtjevi, redukovanje stajnih trapova za slijetanje štedi oko 15 kg goriva po slijetanju. To bi na godišnjem nivou značilo smanjenje emisija ugljendioksida koje su ekvivaletne onim koje emituje 92.300 automobila na putu od Sarajeva do Budimpešte.
Pored brojnih inicijativa za uštedu goriva Wizz Air je također posvećen razvoju flote sa najsavremenijim avionima tipa Airbus neo koji nude neprevaziđenu efikasnost goriva i odličnu aerodinamiku i opremljeni su šarklet uređajima za dodatno smanjenje trenja na krilima. Avioni tipa neo se odlikuju emisijom buke manjom za 43% i 50% manjom emisijom oksida azota.
Trenutna flota ove aviokompanije je u prosjeku stara pet godina, što je čini jednom od najmlađih na svijetu.
__________
*Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u 2019. godine (57,2 g/km po putniku)