Wizz Air svečano obilježio otvaranje baze u Sarajevu, od jula letovi i za Stockholm

Baziranjem modernog aviona Airbus A320, Wizz Air sada iz Sarajeva nudi letove na devet linija prema sedam zemalja

0
608
Aviokompanija Wizz Air je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo svečano otvorila svoju 41. bazu

Aviokompanija Wizz Air danas je svečano otvorila svoju bazu u Sarajevu. Na ceremoniji održanoj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo aviokompanija Wizz Air najavila je i uvođenje nove linije Sarajevo-Stockholm od 16. jula ove godine. Karte na ovoj ruti se mogu rezervisati putem web stranice wizzair.com ili mobilne aplikacije po cijenama već od 58,99 KM/29,99 eura.
Baziranjem modernog aviona Airbus A320, Wizz Air sada iz Sarajeva nudi letove na 9 linija prema sedam zemalja. Kako je već najavljeno, od maja 2021. kreću letovi ka destinacijama: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Paris Beauvais, a od 16. jula i premaStockholmu (Aerodrom Skavsta).
Putnici koji budu putovali iz i u Sarajevo moći će uživati u niskim cijenama, kao i ugodnim i sigurnim letovima avionima najnovije generacije. Uspostavljanjem baze u Sarajevu otvaraju se nova radna mjesta u aviokompaniji, ali i drugim industrijama.
Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo. Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.
Wizz Air osigurava putnicima rezervacije s povjerenjem. Ukoliko želite biti potpuno mirni, omogućeno vam je da karte rezervišete uz paket putnog osiguranja koji uključuje troškove oporavka od Covid-19 i WIZZ Flex. Opcija WIZZ Flex omogućava putnicima da otkažu let do tri sata prije polaska bez ikakve naknade, nakon čega 100-postotni iznos cijene njihove karte biva odmah nadoknađen Wizz kreditom.
Uz fleksibilan buking i policu osiguranja, korisnici također mogu koristiti interaktivnu mapu za planiranje putovanja i provjeriti na koje destinacije mogu putovati i koje su aktuelne informacije o pravilima u tim zemljama.
Wizz Air je također uveo novu eru sanitarnih putovanja sa pojačanim higijenskim mjerama kako bi se osigurali zdravlje i sigurnost putnika i posade.
Govoreći na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, Andras Sebok, voditelj lanca opskrbe Wizz Aira, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove baze i pokretanje novih Wizz usluga iz Sarajeva prema osam evropskih zemalja: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Švicarskoj.
“Vjerujemo da će takva ulaganja i pokretanje ovih najnovijih ruta dodatno stimulisati lokalnu ekonomiju, zrakoplovstvo i turistički sektor”, kazao je Sebok.
Alan Bajić, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kazao je da će otvaranje baze aviokompanije Wizz Air generirati veći obim prometa (povećanje broja letova i značajno povećanje broja putnika, uvođenje novih i dodatnih linija) što je izuzetno važno ne samo za aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri zavise od oporavka aviosaobraćaja u našoj zemlji.
Prisutnima se obratio i Krisztián Pósa, ambasador Republike Mađarske u BiH, rekavši: “Već sama činjenica da jedna od najuspješnijih evropskim niskotarifnih aviokompanija sa mađarskom pozadinom pokreće letove iz Sarajeva ima veliki značaj jer se na taj način jačaju veze sa Evropom i Evropskom unijom. Također je vrlo važno što će to biti veliki poticaj za razvoj turizma i ekonomije BiH”.