Za izgradnju peletare u Kantona Sarajevo investicija od 8,4 miliona KM

0
233
Ministar Delić i direktor Omerović potpisali sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP Sarajevo-šume Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.
Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće Sarajevo-šume preostalih 2.100.000 KM.
Do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu (18. august) novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo, obzirom da je novim zakonom predviđena formalno-pravna infrastruktura za pokretanje ovog proizvodnog procesa.
“Pripremljen je dinamički plan i do kraja ove sedmice, a najkasnije početkom naredne sedmice će ići javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, raspisat će se javni poziv i za kupovinu zemljišta. Obzirom da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati da ćemo s proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja“, kazao je Delić.
Direktor Omerović istakao je da je ovo najveći investicioni projekt ovog kantonalnog preduzeća, te potcrtao dugoročne benefite koji se očekuju realizacijom ovog projekta.
On je naveo i je da Kanton Sarajevo izmjenama Zakona o šumama jedini kanton u Federaciji koji je stekao uvjete da pokrene proizvodni pogon jer, kako je istakao, u Zakonu i podzakonskim aktima uvršten je proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi kantonalno preduzeće uopće moglo krenuti s ovim vidom proizvodnje.