Za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u FBiH 2,4 miliona KM

0
533
Realizacijom projekata, s rokom implementacije do 10 mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 radnika

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sutra će (16. juli) u zgradi federalnih institucija u Mostaru potpisati ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa ‘Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća’ za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436,42 KM.
Vlada FBiH je osigurala sredstva za realizaciju ovog programa skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH. Ovim projektom bit će unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tokom perioda post Covida.
Na Javni konkurs za odabir korisnika grant programa ‘Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća’ za 2021. godinu podnesena je 291 projektna prijava. Od 81 uspješno ocjenjenog projekta, 21 projekat pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.
Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123,01 KM, od čega su mala i srednja preduzeća osigurala vlastito sufinansiranje u iznosu od 5.976.686,59 KM. Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do 10 mjeseci planirano je zapošljavanje 263 nova radnika.
Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Srednjobosanskog kantona, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona.