Evropska centralna banka razmatra treba li uvesti digitalni euro

0
392
Evropska centralna banka prema očekivanju podigla kamatne stope za 25 baznih poena

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će u naredne dvije godine pokrenuti analizu da li treba uvesti digitalnu verziju eura.
Ovakva valuta bi dopunjavala gotovinu, što je oprezan korak ECB ka uvođenju digitalnih valuta i analiza potencijalnog uticaja na politiku i finansijski sistem.
ECB je u saopštenju navela da digitalni euro mora biti takav da zadovolji potrebe potrošača, istovremeno pomažući sprečavanje ilegalnih aktivnosti poput pranja novca i ne smije imati negativan uticaj na finansijsku stabilnost i monetarnu politiku.
“Digitalizacija doseže sva područja našeg života. Pandemija Covid-19 pokazala je koliko brzo se takva promjena može dogoditi. I to utiče na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i putem interneta”, napisao je u blogu član Izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.
Rekao je da na mnoga pitanja treba odgovoriti i da će se tek kasnije doći do odluka da li izdavati digitalni euro ili ne. Ako ta ideja bude odobrena kroz dvije godine, bile bi potrebne još tri da zaista nastane digitalni euro, rekao je Paneta.
ECB, centralna banka 19 zemalja koje koriste euro, pokreće detaljnu studiju pošto je već prikupila stavove građana i finansijskih stručnjaka.